GRENZEN STELLEN

Iedereen die kinderen opvoedt weet dat grenzen stellen nodig is. Dat het zorgt voor duidelijkheid, veiligheid en vertrouwen. Dat het niet altijd makkelijk is, weten we ook allemaal. In deze cursus leer je om grenzen te stellen die worden gerespecteerd, op een manier die past bij jou en jouw kind(eren)


De cursus

Tijdens de cursus gaan we op verschillende manieren van grenzen aan de slag. Om te beginnen gaan we onze grenzen fysiek ervaren. Voelen in je lichaam wanneer er een grens dreigt te worden overschreden, helpt je om vroegtijdig een keuze te kunnen maken hoe je wilt reageren. Je voortkomt daarmee dat je reageert vanuit een automatisch, vaak niet effectief, patroon. Je krijgt informatie over grenzen en we onderzoeken welke grenzen je hanteert en of dat jouw eigen grenzen zijn of dat je deze hebt overgenomen van je eigen ouders of van ouders uit je omgeving. We oefenen actief met verschillende manieren van grenzen stellen, waarbij je de ruimte krijgt om te ontdekken welke manier voor jou en jouw kind(eren) werkt. We onderzoeken waar voor jou de balans zit tussen te veel en te weinig grenzen stellen. Tot slot krijg je tips mee die je kunnen helpen om thuis "tot 10 te leren tellen" voordat je een grens stelt, zodat je bewust en weloverwogen kunt kiezen of en zo ja op welke wijze je een grens wilt stellen. Wat je dat oplevert? Meer rust, meer duidelijkheid en meer plezier!


Praktische informatie

De curus biedt plaats aan maximaal zes moeders en vindt plaats aan de keukentafel. Onder het genot van een kop koffie of thee gaan we samen drie ochtenden van 9.00 tot 10.30 uur aan de slag. De kosten hiervoor bedragen 35 euro. Op het tabblad agenda vind je de data waarop deze cursus plaatsvindt. De cursus gaat door als er minimaal drie deelnemers zijn.

Van kinderen kan je heel veel leren. Bijvoorbeeld: waar de grenzen liggen van je geduld (Wiet van Broeckhoven).