TRAINING MINDFUL OPVOEDEN

Met beide benen op de grond, met bewuste aandacht aanwezig zijn bij je kinderen


Een volle agenda, kinderen die niet meewerken op het moment dat jij het zo nodig hebt, gezeur aan tafel over het eten, zorgen om school, niet toekomen aan jezelf, zomaar een aantal voorbeelden van dingen die we als ouders waarschijnlijk allemaal wel herkennen. Opvoeden brengt vaak stress met zich mee en die stress kan er zomaar voor zorgen dat we anders reageren dan we zouden willen of keuzes maken die we achteraf liever niet hadden gemaakt.


Herken jij jezelf hierin en zou je graag iets willen veranderen, dan is de training Mindful opvoeden iets voor jou.


De training

Samen met andere moeders leer je nieuwe vaardigheden aan die je helpen om:

  • De opvoedingsstress die je ervaart te verminderen.
  • Conflicten met je kind(eren) beter op te lossen.
  • Je minder te laten meeslepen door je gedachten.
  • Lastige emoties bij jezelf en je kind(eren) meer te aanvaarden.
  • Een pauze te nemen voordat je reageert op een stressvolle situatie, waardoor je de tijd krijgt om bewuster te kiezen hoe je wilt reageren.
  • Beter voor jezelf te zorgen.
  • Een sterkere band met je kind(eren) te ontwikkelen.
  • Meer te genieten van alle mooie momenten die het opvoeden met zich meebrengt.

In acht bijeenkomsten verkennen we met elkaar lastige opvoedsituaties, onderzoeken we nieuwe manieren om ermee om te gaan en oefenen we in aandachtig (mindful) leven en opvoeden. Zo staan we onder andere stil bij het feit dat ze vaak automatisch, zonder na te denken, reageren op onze kind(eren). We kijken wat het effect daarvan is en op welke manier het anders zou kunnen. Ook staan we uitgebreid stil bij hoe stress aanvoelt is ons lichaam en wat het effect van stress is op de manier waarop we opvoeden. En natuurlijk kijken we op welke manieren we zelf de stress in ons leven en bij het opvoeden kunnen leren verdragen of hoe we deze kunnen verminderen.


Grenzen is ook een belangrijk thema in deze training. Soms laten we kinderen opgemerkt over onze grenzen gaan. En als dat vaker gebeurt, dan is de kans groot dat we zo maar ineens om iets kleins “ontploffen” en reageren op een manier die niet fijn is voor onszelf en onze kinderen. Soms stellen we juist teveel grenzen, horen we ons zelf de hele dag nee zeggen, terwijl we ons achteraf afvragen of dat nu echt wel nodig was. We gaan dus aan de slag om onze grenzen te leren herkennen en oefenen met het geven van duidelijke grenzen aan onze kinderen.


En dan conflicten! Ja, die kennen we allemaal. Conflicten tussen kinderen onderling en conflicten tussen ons en onze kinderen. Conflicten zijn inherent verbonden aan opvoeden. Toch ervaren we conflicten meestal als niet prettig en ongewenst. Tijdens de training leer je dat conflicten mogelijkheden tot groei en intimiteit met onze kinderen met zich meebrengen. En dat conflicten die goed worden opgelost voor kinderen een waardevolle voorbereiding zijn op hun latere leven.


Dit zijn een aantal thema's uit de training, daarnaast komen dingen als: de manier waarop we zelf zijn opgevoed, ingesleten patronen, zorgen voor jezelf, je blik verruimen, de wijsheid van je lichaam en de rol van onze gedachten aan de orde.


Groep of individueel

Deze training kun je zowel in een groep van maximaal 6 moeders volgen, of individueel. Het voordeel van een groep is dat je van elkaar leert, dat je ervaart dat je niet de enige bent die een bepaald probleem ervaart en dat je steun hebt aan elkaar. Op het tabblad agenda kun je zien op welke momenten er groepstraining starten. Wil je de training liever individueel volgen, dan kun je contact met me opnemen om af te spreken wanneer je wilt starten.


Praktische informatie

De training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten en 1 terugkombijeenkomst (twee maanden na de 8e bijeenkomst). Bij een groepstraining duren de bijeenkosmten 2,5 uur. Deze zijn 's ochtends van 9.00 tot 11.30 uur of 's avonds van 19.30 tot 22.00 uur. Volg je de training individueel dan kom je steeds 1,5 tot 2 uur, op het door jou gekozen tijdstip (overdag).


Tijdens de bijeenkomsten wissel je met elkaar ervaringen rondom het thema uit, krijg je theorie aangereikt, maar bovenal oefen je om aandachtig en vanuit verbondenheid met je lichaam te leven. Er zijn verschillende soorten oefeningen zoals meditatie (op verschillende manieren), de lichaamsscan en yoga. Ervaring op dit gebied is absoluut niet nodig. De oefeningen zijn eenvoudig en laagdrempelig. Tussen de bijeenkomsten door oefen je thuis. Dit kost ongeveer 30 tot 60 minuten per dag.


Deelname aan de groepstraining kost 250 euro, een individueel traject kost 475 euro. Dit is inclusief koffie, thee en een uitgebreide reader.

Ervaringen van andere ouders

"De training heeft me geleerd om anders te kijken en te beleven. Ik kom beter tot rust in stressvolle situaties en kan daardoor beter handelen/reageren. Het heeft mijn ogen verder geopend hoeveel invloed je eigen gedrag/emotie heeft op die van je kinderen/anderen."


"De training heeft mij geleerd hoe de wisselwerking is op elkaar en door kleine veranderingen die je zelf (bewust) kunt toepassen kan er al veel veranderen in relatie tot de ander. Blijf bij jezelf, blijf voelen, ontspannen en je reactie zal heel anders zijn als je in een stressvolle situatie zit. Je krijgt positieve energie doordat er minder stressvolle momenten zijn en je blijft zelf ook relaxter en kunt ook beter bij jezelf blijven, doordat je vanuit een rustiger gevoel reageert."


"Ik vond het fijn om samen met jou en de andere moeders te praten en bezig te zijn met het thema mindful opvoeden. Het is goed dat er verschillende onderdelen aan bod komen, zodat je zelf kunt kijken wat bij je past. De bijeenkomsten zelf heb ik als erg prettig ervaren. Je bent rustig, luistert goed en weet vaak het onderliggende "probleem" eruit te pikken."


"Wat ik in de zesde ochtend geleerd hebt werkt helemaal als een trein; breuk en herstel. Alleen maar oprecht sorry zeggen, zonder condities...wat ik daarvoor terugkrijg is ongelooflijk: geen discussies, alleen maar dikke knuffels en zoenen, heerlijk!!"

Blijf niet steken in je dromen, dan vergeet je te leven (Albus Perkamentus in Harry Potter en de steen der wijzen).